Våffeldagen 25 mars......

Datum: 2009-03-25 Tid: 09:58:43
Varför äter man våfflor just på Jungfru Marie Bebådelsedag?
Man kan spåra firandet av Jungfru Marie Bebådelsedag så långt tillbaka som 500 efter kristus. Man firar den 25 mars, vilket är nio månader före jul och Jesus nedkoms.Förr kallades Maria även för "Vår Fru" och därför kallas även Jungfru Marie Bebådelsedag för "Vårfrudagen". Att dett sedan blev "våffeldagen" tros vara ett hörfel, "Vårfru" blir lätt "våfflor"

Våfflor
Klassiska våfflor

6 dl mjölk
3 dl vetemjöl
 3 ägg
 2-3 msk smör
0,5 tsk salt

Gör så här:
Häll hälften av mjölken i en skål. Vispa i mjölet och saltet till en jämn smet. Häll i resten av mjölken och därefter äggen. Grädda. Alternativt kan du smälta smöret och hälla i det i smeten. Då behövs inget smör till gräddningen förutom till första laggen.

Varför inte lyxa till det lite extra med champagnevåfflor......Mums!

Lyxiga chamapgnevåfflor

100 g  smör
100 g strösocker
1,5 tsk rent vaniljpulver
2-3 ägg
4 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
2 dl champagne eller torr cider
rivet skal från ½ citron eller en liten lime

Gör så här:

Blanda mjölet och bakpulvret i en bunke. Vispa socker, smör (rumsvarmt) och vanilj, pösigt. Tillsätt äggen ett i taget, därefter mjölblandningen. Rör ner champagnen, lite i taget, smeten ska vara tjock. Smaksätt den färdiga smeten med det rivna citrusskalet. Låt smeten svälla 20 minuter. Grädda försiktigt och servera med riven, mörk choklad och vispad grädde.


 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback