Lätta Mumsiga Desserter

Datum: 2009-01-15 Tid: 21:14:32


Om Du bara måste ha något sött men måste tänka på ditt nyårslöfte, som att tex äta hälsosammare, minska på socker el kanske som jag, att gå ner i vikt. Så tänkte jag tipsa om några lätta desserter som inehåller mindre kalorier än vanliga desserter.

Blodgrape och marängpaj

1 portion = 219 kcal

Antal portioner: 10

Tillagningstid: 60 minuter

Pajskal:

100 gram margarin, ev mjölkfritt

2.5 dl vetemjöl

2 msk vatten

Fyllning:

1 dl socker

3 dl vatten

4 msk majsstärkelse

1 dl saft från blodgrapefrukt

3 st äggula

1 msk margarin, ev mjölkfritt

Topping:

3 st äggvita

0.5 dl socker

Gör så här:

Kör margarin och mjöl i en matberedare. Tillsätt vattnet och kör i ytterligare någon sekund. Tryck ut degen i en smord pajform. Ställ pajskalet kallt i 30 minuter.

Lägg socker, vatten, majsstärkelse och pressad blodgrape i en kastrull. Sjud alltsammans tills det blir tjockt. Skilj på äggulor och äggvitor. Dra av och tillsätt en gula i taget. Vispa. Låt fyllningen sjuda under omrörning tills du ser en bubbla. Dra av från värmen och låt fyllningen kallna. Grädda pajskalet i 10-15 minuter i 225 grader, det ska få färg. Vispa vitorna till hårt skum. Tillsätt sockret och vispa lite till. Bred ut först fyllningen i pajskalet och därefter marängsmeten. Grädda tills marängsmeten fått färg, det tar 2-3 minuter.

Hallon och blåbärscrisp med kardemumma


1 portion = 283 kcal

Antal portioner: 4

Tillagningstid: 30 minuter

250 gram frysta blåbär

250 gram frysta hallon

3 msk fruktsocker

3 msk potatismjöl

Krisp:

0.5 dl vetemjöl

0.5 dl fiberhavregryn

2 msk solrosfrön

0.5 tsk malen kardemumma

0.5 tsk salt

3 msk fruktsocker

3 msk flytande margarin, ev mjölkfritt


Gör så här:

1. Sätt ugnen på 200°.

2. Blanda bären med fruktsockret och potatismjölet och lägg det i en pajform.

3. Blanda mjöl, havregryn, solrosfrön, kardemumma, salt och fruktsocker med det flytande margarinet till en smulig massa.

4. Fördela massan över bären och grädda ca 20 minuter tills pajen fått fin färg. Lätt vaniljglass är gott till.


Björnbärsglass

1 portion = 156 kcal

Antal portioner: 4

Tillagningstid: 10 minuter (+ några timmar i frysen)

225 gram frysta björnbär

2 bägare delikatessyoghurt med vaniljsmak

2 msk honung

Gör så här:

Spara några bär till garnering. Kör resten av bären i en matberedare. Tillsätt yoghurt och honung och fortsätt mixa smeten slät.

Häll i en skål och ställ i frysen i några timmar. Skeda upp glassen och garnera med björnbären


Något till helgen kanske?
Det är bara att njuta!


Kommentarer
Postat av: therese

shit detta såg gott ut men tyvärr inget för mig just nu är stenhård på allt som är sött. endast lite bär mixat med turkiskt yoghurt som man sedan ställer i frysen nån timme och sedan glass eller bara njuta av den som den är:)

2009-01-15 | 22:41:41

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback